Seksuele therapie

Gespecialiseerde gesprekstherapie
Seksuele therapie is een gespecialiseerde vorm van gesprekstherapie. Dat houdt in: praten over je gevoelens, ervaringen, verwachtingen en verlangens met betrekking tot het seksueel probleem.
Seksuele therapie is aan te raden als seksuele problemen gaan doorwerken in je dagelijkse leven en je eigen zoektocht naar een oplossing niet lukt. Seksuele problemen kunnen zowel een lichamelijke, relationele als psychologische oorzaak hebben. In veel gevallen betreft het een combinatie van oorzaken.

Wanneer & waarom seksuele therapie?

Je gaat in seksuele therapie als je seksuele zorgen of problemen ervaart. Wanneer je seksuele functioneren een zorg vormt voor jezelf en / of je relatie en je zelf geen ‘oplossing’ of verbetering vindt, is seksuele therapie aan te bevelen. Het vraagt soms moed om de stap naar een seksueel therapeut te zetten, omdat het thema seksualiteit nog vaak een intiem onderwerp is. Mogelijke thema’s en / of problemen waarvoor je bij mij terecht kan, zijn: geen zin in seks, verschil in seksueel verlangen, erectie-of orgasmeproblemen, ontrouw, seksverslaving, negatieve seksuele ervaringen, problemen met seks na ongeval of ziekte en vragen over seksuele voorkeur.

Werkwijze seksuele therapie

Bij seksuele therapie kun je zowel individueel als samen met je partner komen. Het is aan te raden om bij seksuele problemen binnen je relatie samen als koppel in sekstherapie te gaan. Indien je partner deze stap niet wenst te zetten, of je bent single, kan het toch helpend zijn om individueel begeleiding te zoeken.In een eerste gesprek, het ‘intakegesprek’, maken we kennis met elkaar en worden je hulpvraag en verwachtingen zo duidelijk mogelijk omschreven.

Er wordt ook nagegaan wat de mogelijke oorzaken van je probleem kunnen zijn. Op het einde van dit eerste gesprek bekijken we samen in overleg of we een volgende afspraak zullen maken en hoe de begeleiding verder zal verlopen. Soms is een doorverwijzing of samenwerking met een andere deskundige nodig (bijvoorbeeld een arts, gynaecoloog, bekkenbodemtherapeut). Dit zal steeds met jou / jullie besproken worden.

Hoe lang de begeleiding duurt is sterk afhankelijk van de aard van jouw hulpvraag of het probleem. Ook kunnen vaardigheden bijgebracht worden. Vaak wordt er ook gewerkt met thuisoefeningen. Op deze manier kunnen dingen die in therapie besproken worden geoefend worden en kunnen nieuwe vaardigheden aangeleerd worden. Thuisoefeningen worden besproken tijdens een volgende therapiesessie. Hierbij wordt aandacht gegeven aan je beleving (gedachten en gevoelens) voor, tijdens en na de oefeningen. Eventuele struikelblokken of remmingen kunnen op deze manier duidelijk worden besproken en verholpen worden tijdens de begeleiding.

Afspraken

In mijn praktijk is het belangrijk om voldoende tijd te hebben voor jouw / jullie hulpvraag. De afspraken plan ik daarom altijd ruim in, tot 90 minuten.
Tot 48 uur voor de afspraak kun je de sessie kosteloos bij mij verzetten. Ben je te laat, dan breng ik de kosten van de sessie in rekening.

Vergoedingen

Niet alle therapie en coaching wordt vergoed door een zorgverzekeraar. Toch zijn er wel mogelijkheden om de kosten (gedeeltelijk) vergoed te krijgen.

Ik ben in het bezit van een AGB-code en in sommige gevallen is hierdoor gedeeltelijke vergoeding mogelijk uit het aanvullende pakket. Informeer bij jouw verzekeraar naar de voorwaarden en mogelijkheden. Mijn persoonlijke AGB-code is: 98105395.

Contact

Neem contact op voor meer informatie, het stellen van vragen of voor het maken van een afspraak.
How can I begin anything new with all yesterday in me?
Leonard Cohen