Studiekeuzebegeleiding

Zicht op jouw kwaliteiten en talenten
Als studiekeuzebegeleider sta ik studenten en jongeren bij die moeite hebben met het kiezen van een opleiding of tijdens hun opleiding gaan twijfelen. Als decaan en studiekeuzeadviseur ben ik tevens werkzaam in het voortgezet onderwijs, waardoor mijn kennis altijd up to date en actueel is.

Studiekeuzebegeleiding

Studiekeuzes maken blijkt lastig te zijn voor jongeren. Onderzoek wijst uit dat leerlingen keuzes maken voor vervolgopleidingen op basis van onbewuste en ondoordachte redenen. Zij hebben vaak geen realistisch zelf- en beroepsbeeld en maken keuzes met het oog op kortetermijnsuccessen.

Uit cijfers van de onderwijsinspectie blijkt dat van de studenten die stoppen met hun opleiding 50% aangeeft dat dit het gevolg is van een verkeerde studiekeuze. De keuze om te stoppen is natuurlijk een enorme domper. Hoewel veel jongeren niet goed kunnen kiezen, moeten zij toch behoorlijk wat keuzes maken gedurende hun studie loopbaan. Tevens blijkt dat bijna 70% van de scholieren die hun middelbare school afronden, zegt dat ze moeite hebben met het maken van een studiekeuze.

5 loopbaancompetenties

Een manier om zelf vorm te leren geven aan de persoonlijke loopbaan en studiekeuze is het inzetten van de 5 loopbaancompetenties van Marinka Kuijpers. Bij elke loopbaancompetentie horen indicatoren die aangeven wat een leerling kan als hij die competentie beheerst.
Kwaliteitenreflectie - Wie ben ik, wat kan ik?
Motievenreflectie - Wat wil ik, wat drijft mij?
Werkexploratie - Welk soort werk past bij mij?
Loopbaansturing - Wat wil ik worden?
Netwerken - Wie kan me daarbij helpen?

Wie ben jij en wat vind jij belangrijk?
Waar krijg je energie van?

Richting aan jouw studiekeuze en loopbaan

Binnen het voortgezet onderwijs worden deze uitgangspunten gebruikt om richting te geven aan jouw studiekeuze en loopbaan.
Wie ben jij en wat vind jij belangrijk of juist niet. Waar krijg je energie van en wat kost juist energie? In welke fase van je studiekeuze je ook bent, ik kan je helpen op de manier die jij nodig hebt.

Welk ‘keuze-type’ ben jij?

Je bent een serieuze scholier die zich goed wil voorbereiden op zijn of haar toekomst.
Je hebt geen idee wat je wil. Of je vindt juist veel leuk en je twijfelt.
Je woont in het buitenland en zou graag in Nederland gaan studeren, maar hebt geen idee welke opleidingen er zijn.
Je vraagt je af ‘Welke studie past bij mij?’ of worstelt met de vraag ‘Wat wil ik worden?’
Je hebt al een idee wat je wil gaan studeren maar wil toch verder kijken dan je eerste ingeving.
Je bent gestopt met een studie en weet nu niet wat je wilt gaan doen.
Je bent nog bezig met een studie maar twijfelt of deze wel bij je past.

Studiekeuzebegeleiding op maat

Als je jezelf hierin herkent, dat is het verstandig om eens met mij te komen praten. De keuze voor een profiel, vervolgstudie of overstap naar een andere studie is immers een belangrijke stap voor je toekomst. Ik bied je daarom studiebegeleiding op maat.
Ik schenk hierbij ook aandacht aan studiesucces en studie-balans. Ik maak hierbij gebruik van de Dilemmamethode en ben gecertificeerd aan de Dilemma Academie.
Vrijblijvend kennismakingsgesprek - 30 minuten
Studiebegeleiding op maat
Persoonlijk gesprek 60 minuten
Testen 60 minuten
Bespreken testuitslagen - vervolgafspraken
Netwerkgesprek bedrijf/organisatie Ik zorg tevens voor een meeloopdag bij studies of zet mijn netwerk in om ook echt te ervaren of de studie bij jou past
Voor vragen over kosten van dit traject, kun je me mailen
How can I begin anything new with all yesterday in me?
Leonard Cohen